¡Hola amigos!

¡Bienvenidos a nuestra blog!


Op 4 september vertrekken wij naar het verre Ecuador.

3 maand lang zullen wij als 'logopedas' en 'fisioterapista' Ecuadoriaantjes met een beperking uit de nood helpen.

Dat het een groot avontuur wordt, is zeker, maar hoe het avontuur vorm krijgt?!

Dat zal je hier kunnen ontdekken!

Hopelijk kunnen wij jullie regelmatig op de hoogte brengen van de laatste nieuwtjes.



Wij rekenen alvast op die van jullie!!



¡Hasta luego!



Astrid, Karen & Sofie


woensdag 14 september 2011

Het ontstaan van 'Pedihabilidad'

In 2003 kwam Nicole voor het eerst naar Ecuador. Via een christelijke Amerikaanse vereniging kwam ze terecht in een ziekenhuis in Archidona, waar ze een jaar lang als vrijwiliger zou werken. Ze was daar de eerste en enige fysiotherapeute ooit. Ze werkte samen met een orthopedist en kreeg vooral volwassen patiënten over de vloer. Ze had toen werkelijk niets. Geen materiaal, geen therapieruimte en ze kon ook maar een paar woorden Spaans.

Beetje bij beetje vergaarde ze nieuwe kennis en patiënten…ze was sterk onder de indruk van het gebrek en dus ook de nood aan therapeutische hulp. Ze bleef uiteindelijk 1 jaar en 8 maanden…Daarna keerde ze terug naar Amerika (Haar familie, van Italiaanse oorsprong, woont in New Jersey in de staat New York) en ging op zoek naar sponsoring.


Ze vond er en keerde in 2006 terug naar Ecuador. Het ziekenhuis in Archidona was intussen uitgebreid en haar voormalige patiënten konden terecht bij een locale therapeut. Zo kwam ze terecht in het ziekenhuis “José Maria Velasco Ibarra” hier in Tena. Ook daar moest ze van nul starten. Ze bouwde opnieuw een patiëntenbestand uit in samenwerking met de orthopedist en pediater. Ze kocht met de sponsoring materiaal aan.

Beetje bij beetje kreeg ‘Pedihabilidad’ vorm. Nicole merkte immers dat ze liever werkte met kinderen en ze ging zich dan ook specialiseren in psychomotoriek en pediatrische fysiotherapie. Er werden immers heel wat kinderen met CP (Cerebral Palsy of hersenverlamming) doorverwezen. Later volgden ook kinderen met Syndroom van Down, allerlei neurologische stoornissen: hydrocephalie, microcephalie,epilepsie,… en andere aangeboren misvormingen.

Sinds 2008 maakte ze aanspraak op subsidies van het Ecuadoriaans ministerie. Dankzij die extra financiële ondersteuning kon ze studenten en later ook vrijwilligers opvangen en werd het voortbestaan van Pedihabilidad verzekerd. Een van de eerste studentes was Alexandra, de vaste kinesiste van Pedihabilidad. Met het geld dat Nicole ontvangt van het Ministerie betaalt ze Alexandra sinds 2009 een loon uit. Nicole zelf blijft uit overtuiging verder werken als vrijwilligster!! Echt fantastisch.

Nicole plande om ooit terug te keren naar Amerika, maar ze verloor hier haar hart…niet alleen aan het land en de mensen, maar ook aan een man…haar man. Hij is dokter in het ziekenhuis van Tena en ze hebben ook samen een dochtertje, Alexa genaamd.


Sinds januari 2011 beschikt ‘Pedihabilidad’ over een eigen gebouw. Recht tegenover het ziekenhuis is nu een revalidatiecentrum voor kinderen en volwassenen! Er wordt kiné, logopedie en ergotherapie gegeven door vrijwilligers van over de hele wereld.


Toekomst...
Pedihabilidad blijft groeien en nieuwe initiatieven zijn steeds welkom. Momenteel wordt er gewerkt aan een speeltuintje net naast het revalidatiecentrum. Het is de bedoeling om de speeltuin toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking...bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk! Het is echter niet eenvoudig om op een betaalbare manier aan het speciale materiaal te geraken. Hopelijk staat er een en ander voor we vertrekken. We houden jullie in elk geval op de hoogte!

Tot slot...Zolang er vrijwilligers zijn, is er therapie voor de kinderen! Dus, heb je ook zin om je schouders onder dit project te zetten?? Neem gerust contact op met ons of met Nicole.
Je bent gegarandeerd welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten